dimecres, 4 de juny del 2008

HRW demana a la Xina l´alliberament dels presos de Tiananmen abans dels Jocs Olímpics

L'ONG Human Rights Watch (HRW) ha instat avui la Xina que alliberi uns 130 presoners de la massacre de Tiananmen abans del començament dels Jocs Olímpics, com a mostra del seu compromís amb l'ampliació dels drets humans al país.

EUROPA PRESS

L'organització pro drets humans ha fet aquesta crida en la vigília del 19è aniversari de la repressió de l'Exèrcit d'Alliberament Popular contra la manifestació a favor de la democràcia liderada per estudiants universitaris a la plaça de Tianamen, a Pequín, el 4 de juny del 1989.

HRW
ha demanat a la Xina que elabori una llista completa amb el nom d'aquells que van morir, van quedar ferits o van ser empresonats, perquè encara no se n'ha publicat cap. El 2004, com a mínim 130 persones arrestades durant les protestes de Tiananmen eren encara a la presó, segons ha denunciat l'organització.

"El Govern xinès hauria de mostrar als seguidors de les olimpíades la seva serietat respecte als drets humans amb l'alliberament dels detinguts de Tiananmen", ha dit la directora adjunta d'HRW a l'Àsia, Sophie Richardson. "La Xina pot reemplaçar la imatge de l'home bloquejant el pas dels tancs per la fotografia de l'alliberament dels presos, un verdader gest olímpic", ha afegit.

Està programat que la plaça de Tiananmen acollirà diversos actes relacionats amb la clausura dels Jocs Olímpics, fet que per a Richardson és una demostració "macabra" que afegeix "insults i injúries" a les víctimes.

L'organització també ha demanat al govern que concedeixi reparacions a les víctimes i que deixi d'anomenar aquell fet com a 'rebel·lió contrarevolucionària'.

Font: Empordà.info

Avui fa 19 anys

El 4 de juny de 1.989 va tenir lloc la matança d'innocents estudiants i defensors civils, a la plaça de Tiananmen, per soldats professionals de l'exercit comunista (Exèrcit per la Lliberació del Poble). Carregats amb armes, tancs i gasos lacrimògens, van carregar contra els manifestants, passant els tancs per damunt dels estudiants que dormien amb tendes de campanya a la plaça. Posteriorment els ruixaren amb gasolina i els van encendre. "Cuando regresamos a la Universidad de Pekín supimos que a las 10 p.m. del 3 de junio, el primer ministro comunista, Li Peng, había dado tres órdenes: 1) las fuerzas armadas abrirían fuego en la parte superior de la plaza rápidamente; 2) las tropas deberían limpiar la plaza al alba, y 3) deberían detener a los lideres estudiantiles y matarlos sin dilación." explica Chai Ling líder del moviment estudiantil Pro-democracia a Pekin.

Text complet a: Huan Chu Pei

La imatge


Aquesta es la imatge que més ha trascendit des d'aquell dia, la d'un jove Xinès enfilant-se damunt d'un dels tancs i dient al conductor: "Perquè no t'atures i deixes de matar al teu poble?". Aquest home, anomenat "Tank Man" (l'home del tanc), perque encara avui dia es desconeix la seva identitat, va ser nomenat per la revista Times com un dels 100 homes més influents del segle XX.