dijous, 5 de juny del 2008

L'obra de Francesc Torres, al MACBA

L'exposició recull l'obra dels seus últims trenta anys

'Francesc Torres. Da capo' és el títol de l'exposició que s'inaugura avui al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) sobre l'obra d'un artista que rebé el premi Nacional de Belles Arts el 1991. La indicació musical 'Da capo' significa que cal tornar al principi del fragment, o de la partitura, acabat d'interpretar, i hom l'ha triada per titular l'exposició perquè s'hi apleguen obres de final dels anys seixanta a l'actualitat.

Amb instal·lacions que combinen fotografia, escultura, pintura i muntatge audiovisual, Francesc Torres reflexiona sobre les manifestacions de la cultura, la política, la memòria i el poder.

L'exposició comença amb obres dels anys seixanta i setanta i culmina amb la presentació de peces recents. A l'entrada hi ha un miler de bosses de plàstic escampades per terra. Més enllà, una urna rectangular conté lletres flotant en una substància aquosa que componen el terme 'Sculptura': la substància fa que 'la gravitació universal pugui recombinar les lletres' perquè formin una altra paraula, explica Torres.

Entre les obres dels primers anys, també hi ha escultures retallables que requereixen la participació de l'espectador.

A final dels anys seixanta, Francesc Torres començà a investigar sistemes orgànics i materials naturals com a metàfora de l'objectivitat i del control dels elements. En aquest àmbit, la fotografia hi apareix com un suport documental, però acaba constituint un material per si mateixa.

També s'exposen obres recents, com la que té per base les excavacions d'una fossa comuna de la guerra del 36-39. I una monografia constituïda per textos escrits i publicats per Torres, des dels anys setanta al moment present, que palesen el seu esperit compromès amb la memòria col·lectiva.

+ Entrevista amb VilaWeb TV: 'M'agradaria guanyar la guerra civil espanyola' (7-5-08).
+ MACBA: Francesc Torres. Da capo.

Font: Vilaweb