dijous, 19 de juny del 2008

Malalts de Lego

Aquest joc s'ha convertit en un dels més coneguts i amb més afeccionats

L'agost del 1932 el fuster danès Ole Kirk Christiansen va fundar una petita empresa de jocs de construcció de fusta, Lego, batejada a partir de l'expressió danesa 'leg godt' ('juga bé'). Les peces de plàstic no es van introduir fins el 1948, ara fa mig segle, i des d'aleshores Lego s'ha convertit en un dels jocs més coneguts i imaginatius, amb legions d'afeccionats i, fins i tot, d'artistes que l'han convertit en la seva eina de creació.

Nathan Sawaya és un d'aquests legoartistes, amb un museu en línia on es poden observar les moltes escultures i obres fetes pacientment amb les menudes peces del joc de Christiansen. Un altre nom que cal retenir és el de l'anglès Mike Stimpson, que ha fusionat la passió per la imatge i pel Lego en una sèrie de recreacions de grans clàssics de la fotografia del segle XX: des del manifestant davant els tancs de la plaça de Tiananmen (original i versió Lego) fins al famós petó de Times Square del 1945 (original i versió Lego), passant per la 'mà de Déu' de Maradona del Mundial del 1986 (original i versió Lego). De cada 'reproducció', Stimpson n'explica el procés de realització i el temps que hi va dedicar.

El fotògraf gallec
Marcos Vilariño també ha reproduït algunes fotografies mítiques amb el famós joc de construcció, com la coneguda 'Mort d'un milicià' de Robert Capa, i 'Esmorzar en una bastida' de Bettman.

Sawaya, Stimpson i Vilariño són la punta de l'iceberg d'una nombrosa comunitat de
malalts de Lego. A TechEBlog es van recollir fa temps les creacions més estranyes amb Lego (ací i ací), i el bloc de la revista Make destaca sovint construccions i invents basats en les peces i figuretes daneses, com aquest robot amb iPhone incorporat. Al servidor de vídeos YouTube també hi ha creacions molt variades, entre les quals alguns gags de Monty Python o fragments de la Guerra de les Galàxies. També es basen en les peces i ninots de Lego The Brick Testament (una versió en miniatura de la Bíblia), BitFlicks (dedicat a videojocs) i Play (Lego a l'iPhone).

+ Recursos Lego: procés de fabricació de les peces; parcs Legoland, i catàleg complet de peces.

Font: Vilaweb