dimecres, 21 de maig del 2008

Diversitat cultural per a combatre la pobresa

La UNESCO vol fomentar el diàleg entre cultures

Avui és el Dia mundial de la diversitat cultural que, enguany, es fixa en la contribució de la diversitat al desenvolupament sostenible i a la pau. En ocasió de la jornada, el director general de la UNESCO, Koichiro Matsuura, ha dit que la diversitat cultural era un instrument decisiu en la lluita contra la pobresa, perquè és la força motriu del desenvolupament sostenible. La 'Declaració universal de la UNESCO sobre la diversitat cultural' s'aprovà el novembre del 2001.

La declaració establia que la diversitat cultural era 'patrimoni de la humanitat'. Després, l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el 21 de maig Dia mundial de la diversitat cultural per al diàleg i el desenvolupament.

La UNESCO, instituïda fa més de seixanta anys, ha treballat sempre per fer visible la relació entre cultura i desenvolupament i el paper que hi tenen les tecnologies de la informació. Tant la declaració del 2001 com la jornada de la diversitat cultural postulen que aquesta diversitat té un valor intrínsec per al desenvolupament, la pau i la cohesió social.

Actes de la UNESCO

La UNESCO ha organitzat per a avui un esmorzar-debat i una taula rodona. Durant l'esmorzar agents d'empreses internacionals exposaran el compromís del sector privat en favor de la diversitat cultural i del desevolupament sostenible. I a la taula rodona, artistes i creadors hi exposaran la seva visió de la diversitat cultural. Els actes s'acabaran amb un seguit d'actuacions de grups de llocs molt diversos de la terra. A l'edifici de la UNESCO, també s'hi inaugurarà una exposició de fotografies de
Patrick de Wilde: són retrats de gent de tot el món, recollits sota la rúbrica 'A l'alçada de l'home'. L'exposició es podrà veure fins el 17 d'octubre.

Diàleg intercultural a la Mediterrània

Com que som en ple
Any europeu del diàleg intercultural, en algunes ciutats d'Europa, com ara Barcelona, s'han organitzat actes per a realçar la jornada d'avui. I la Fundació Euromediterrània Anna Lindh ha presentat la campanya 1.001 accions pel diàleg als països mediterranis.

N'és una
la Nit del Diàleg, que demà, 22 de maig, faran trenta-set països. A Barcelona (es durà a terme) a la plaça de Rei, a la tarda; el Premi Catalunya es lliurarà als estudiants guanyadors del concurs de relats sobre interculturalitat; s'obrirà la Fira del Voluntariat Associatiu i, al vespre, hi haurà més d'un concert.

Font: Vilaweb