dilluns, 26 de maig del 2008

Els veterans del Vietnam i l'Afganistan, 'tractats' amb realitat virtual

Un programa d'ordinador els ajuda a recuperar-se del trauma

El Departament de Defensa nord-americà 'tracta' amb tècniques de realitat virtual els soldats que han tornat de la guerra de l'Irac i de l'Afganistan, aferctats d'estrès post-traumàtic (PSTD, postraumatic stress disorder). Aquesta patologia, reconeguda des de 1980 per la medicina nord-americana, afecta molts ex-combatents de primera línia de foc. Mercès al programa, inspirat en el joc d'ordinador Full Spectrum Warrior, els pacients reviuen situacions similars a les del front, amb sons, imatges 3D i fins i tot olors viscudes al front.

Aquesta teràpia, derivada dels experiments de Pàvlov, parteix del principi que el pacient únicament pot superar el trauma si reviu, una vegada i una altra, la situació que el va afectar negativament. Revivint el trauma una vegada i una altra, és a dir: habituant-s'hi, el pacient acaba assumint els fets com un record més, sense el pes negatiu de l'experiència.

Aquesta no és pas la primera vegada que el Departament de Defensa tracta soldats afectats de PSTD amb mètodes de realitat virtual. A final dels 90, vint anys després d'acabada la guerra del Vietnam, ja aplicà un tractament semblant als afectats. Llavors es basava en el programa' Virtual Vietnam', dissenyat per investigadors de la Universitat d'Atlanta.

+ The New Yorker: Virtual Iraq.
+ NPR: Recovery Aid: A Virtual Iraq, Minus the Shooting.


Font: Vilaweb

1 comentari:

Xarxa Santboiana - Sant Boi bloc a bloc ha dit...

Hola,
Hem localitzat el teu bloc a Internet : http://pantumacat.blogspot.com, si no tens inconvenient et donarem d'alta a Xarxa Santboiana, aquest es el directori on estem tots els santboians i santboianes que tenim bloc.

Ànims

Josep maria Comas
de l'equip de Xarxa Santboiana