dimecres, 28 de maig del 2008

Mostra Internacional de Cinema Europeu Contemporani de Barcelona 2008

Arrenca la 4a Mostra Internacional de Cinema Europeu Contemporani amb el suport de l’ICIC

La quarta edició del MICEC (Mostra Internacional de Cinema Europeu Contemporani) que tindrà lloc del 29 de maig al 6 de juny de 2008 concentrarà a Barcelona durant nou dies a alguns dels grans noms del cinema europeu actual.

El MICEC08 és defineix com la gran pantalla del cinema europeu. Les pel·lícules i propostes més arriscades es donen cita en aquest festival que organitzarà, a més de les projeccions, un cicle de debats i reflexions sobre les puixances, resistències i identitats de l'audiovisual europeu en l'era de la globalització de les imatges.

Aquest any 2008, Any Europeu del Diàleg Intercultural, el MICEC serà un espai de visibilitat per al potencial de la diversitat cultural i les competències interculturals de creadors i espectadors. Partint d'aquest escenari d'intercanvi i cruïlles audiovisuals, les conferències i els debats que donen forma al MICEC08 es proposen d'interrogar les categories que sustenten la Història del cinema des de diferents perspectives culturals.

El MICEC 08 s’apropa a dues de les figures clau del cinema francès actual. Arnaud Desplechin i Olivier Assayas que destaquen no només per subvertir la tradició dels gèneres cinematogràfics, sinó també per la espectacularitat del seu cinema. Així com les pel·lícules d’Olivier Assayas i la seva presència ja havien desfilat per edicions anteriors del MICEC, la retrospectiva d’Arnaud Desplechin presenta en primícia la feina d’un autor que esplora a través de totes les seves dimensions el “cinema de personatges”. Anglaterra, Estats Units o Hong Kong són alguns del escenaris de les ficcions globals d’Olivier Assayas.

Font: Gencat

MICEC'08

En un espai de centralitat europea com és Barcelona, una ciutat en la qual convergeixen les tendències més innovadores amb un esperit creatiu que constitueix la seva raó de ser més profunda, el MICEC08 torna a convertir-se en la gran pantalla del cinema europeu. Les pel·lícules i propostes més arriscades es donen cita amb un cicle de debats i reflexions sobre les puixances, resistències i identitats de l'audiovisual europeu en l'era de la globalització de les imatges.

Com en les tres edicions anteriors, que han constituït tres rotundes intervencions en l'imaginari visual europeu, el MICEC torna a perfilar-se com una experiència insòlita a Europa, una plataforma de trobada i intercanvi que reuneix els professionals, el sector acadèmic i els espectadors en un diàleg fecund i revelador. Aquest any 2008, Any Europeu del Diàleg Intercultural, el MICEC serà un espai de visibilitat per al potencial de la diversitat cultural i les competències interculturals de creadors i espectadors.

Partint d'aquest escenari d'intercanvi i cruïlles audiovisuals, les conferències i els debats que donen forma al MICEC08 es proposen d'interrogar les categories que sustenten le(s) Històrie(s) del cinema. Amb l'afany de brindar una visió plural del passat cinematogràfic i d'acoblar-lo amb un present i un hipotètic futur que doni compte de territoris, fronteres i geografies, el MICEC aborda la posada en questió de tot aquest estat de coses que va des de la relectura de les edats del cinema fins a la revisió de formes i estètiques.

La sala cinematogràfica, associada de manera tradicional amb el plaer de la ficció audiovisual, esdevé un indret de trànsit, a partir del qual la producció europea contemporània s'obre a noves configuracions -els diferents avatars del vídeo, les instal·lacions, però també la pantalla del telèfon cel·lular o les petites finestres flotants de Youtube- que, de moment, desemboquen en la possibilitat del museu com a nou escenari de la creativitat i l'exhibició cinematogràfica.
No es tracta d'explorar un espai regit per determinats interessos econòmics i polítiques culturals, sinó d'aprofundir en un conjunt de propostes estètiques que reflecteixin la complexitat de la realitat europea. I en aquest mosaic de cultures, llengües i identitats, ens hem proposat que la programació d'aquesta quarta edició del MICEC constitueixi una experiència singular i resistent davant les restriccions de l'estandardització cultural i l'hegemonia del mercat únic.

Descarrega't la programació de les projeccions, AQUÍ

Descarrega't la programació de les conferències, debats i taules rodones al CCCB, AQUÍ

Font: MICEC'08