dimecres, 7 de maig del 2008

I els Oscars d'internet 2008 són per a...

S'ha publicat la llista de webs premiades enguany als Webby Awards


Imatge gran de la noticia

La International Academy of Digital Arts and Sciences, l'entitat al darrere dels premis Webby Awards, ha publicat els guanyadors dels dotzens Webby, en què el màxim reconeixement ha correspost, quantitativament, a National Geographic (millor revista), Apple, Flickr, la BBC i The New York Times (millor diari en línia). El millor bloc del 2008 ha estat PostSecret; la millor pàgina personal, The Whale Hunt; les millors aplicacions socials, Flock i Facebook, i el millor podcast, Ted.com.


Des que es van instaurar, el llunyà 1996 en un petit local al Multimedia Gulch de San Francisco, els Webby Awards han obtingut cada any més i més notorietat. Si fa dotze anys van premiar les webs més destacades de la incipient xarxa de xarxes en una quinzena de categories, enguany els ja denominats Oscars d'internet valoren desenes de pàgines en un centenar d'apartats i quatre grans àmbits: webs, publicitat en línia, vídeo i internet mòbil. De cada categoria, a més, hi ha el vot d'un jurat i també el popular, obert als internautes.

Els premis indiscutibles de la xarxa tenen, des de fa alguns anys, una gala de lliurament. Enguany es farà al
juny, dins la Internet Week de Nova York.

Biaix anglosaxó

Tot i ser els premis amb més renom d'internet, els Webby Awards sovint són vistos com els guardons de la internet anglosaxona, atès que no hi ha gaire espai per a webs en altres llengües que no siguin l'anglès. Per mirar de mundialitzar-se, l'International Academy of Digital Arts and Sciences va engegar l'any passat un
programa d'ambaixadors internacionals per detectar webs que excel·leixen en territoris concrets i ajudar a presentar nominacions de fora dels EUA i la Gran Bretanya. Una d'aquestes 'ambaixades' és a Barcelona, on el dissenyador Pere Rosales actua d'enllaç. Potser per això l'any passat la web de l'emissora pública catalana Icatfm, exclusivament en català, va arribar a la final dels Webby com una de les cinc webs nominades en la categoria de ràdio.


Els altres premis


Malgrat que l'ombra dels Webby Awards és molt àmplia, a internet hi ha altres iniciatives paral·leles que premien webs. Web Awards (per cert, amb una espectacular assistent personal a la portada) i Interactive Media Awards en són dues, juntament amb els Bloggies en l'apartat de blocs. I al nostre país, a manca d'una iniciativa d'abast nacional, des del 2000 BalearWeb valora amb el Premi Web les millors webs i blocs illencs, i el portal Lletra atorga des de 2004 el Premi Lletra a les millors propostes literàries en línia.

Font: Vilaweb

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquesta notícia em sóna a plagi..... crec que l'he llegit en algun lloc....pot ser a... a Vilaweb??? jajaja

Anònim ha dit...

per cert, què vol dir biaix?? aquestes parauletes només les poden fer servir gent com els de vilaweb....

Cèlia.

PD. el comentari anterior també és meu... de qui si no! XD... me parto